Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Агресія на Азові засвідчила нагальність заходів для стримування РФ — Прокопчук

Українська
Агресія РФ проти України є чинником, який серйозно підриває стабільність і співробітництво в межах ОБСЄ. На цьому наголосив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міністерський діалог під час Ради міністрів ОБСЄ у Мілані минулого тижня підтвердив пріоритетність і нагальність того, що Росія має припинити свою триваючу агресію проти України, яка є атакою на безпековий порядок у Європі та узгоджені норми і принципи, а також серйозно підриває безпеку, стабільність та співробітництво в рамках ОБСЄ", - заявив український дипломат.

Він підкреслив, що нещодавній акт збройної агресії Росії у районі Керченської протоки лише засвідчив нагальність подальших заходів щодо стримування РФ та сприяння врегулюванню спровокованого нею конфлікту.

"Делегації під час Ради міністрів висловилися з приводу цієї атаки Росії на кораблі ВМС України. Сьогодні ми підтверджуємо нашу вимогу до Росії, яка також була чітко висловлена багатьма державами-учасницями в Раді міністрів, негайно і беззастережно звільнити затриманих українських військовослужбовців та кораблі. Перш ніж це станеться, ми вимагаємо, щоб їхні права були повністю дотримані відповідно до чинного міжнародного права та ставлення до них як до військовополонених", - заявив Прокопчук.

Він закликав Росію забезпечити свободу судноплавства, вільний і безпечний прохід через Керченську протоку, особливо з огляду на повідомлення СММ ОБСЄ про те, що деякі судна, які прямують до портів Бердянська та Маріуполя, зазнають затримок на термін до 10 днів.

"Ми закликаємо держави-члени ОБСЄ посилити практичні заходи, узгоджену реакцію на розширення Російською Федерацією агресивних дій проти України", - наголосив український дипломат.

Прокопчук також наголосив на важливості того, що під час щорічної Ради міністрів ОБСЄ було продемонстровано "консолідовану позицію та пильну увагу міжнародної спільноти до російсько-українського конфлікту та його багатогранних наслідків".

Читайте також: Польща і Німеччина мають схожі погляди на Керченську кризу – Чапутович

Як відомо, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські кораблі - буксир “Яни Капу”, катери “Бердянськ” і “Нікополь”, - що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь, а також 24 моряків.

Після "суду" на території окупованого Росією Криму всіх полонених моряків заарештували, звинувативши у порушенні кордону, та вивезли до Москви, де вони перебувають у СІЗО.

© 2015-2018 Укрінформ

Поділитися

Коментар