Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Євросоюз виступив із заявою щодо ситуації у Венесуелі

Українська
Високий представник ЄС Федеріка Могеріні від імені країн блоку виступила із заявою щодо розвитку ситуації у Венесуелі, в якій закликала до негайної організації нових президентських виборів відповідно до Конституції країни. Текст документа оприлюднено на сайті Європейської Ради.

«Євросоюз закликає до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. У разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями протягом наступних кількох днів ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели», - йдеться у заяві.

У Євросоюзі ще раз наголосили, що президентські вибори, які відбулися минулого травня у Венесуелі, не були ані вільними і справедливими, ані повноважними, адже не мали демократичної легітимності. «Країна негайно потребує уряду, який дійсно представляє волю народу Венесуели», - йдеться у заяві.

Водночас, Євросоюз підтверджує підтримку Національної асамблеї, яка є демократичним та легітимним органом влади у Венесуелі, вважаючи, що її повноваження мають бути поновлені і поважатися, включаючи права та безпеку членів цього органу.

Читайте також: Криза у Венесуелі: Помпео звернувся до Радбезу ООН

У ЄС глибоко переконані, що мирне та демократичне врегулювання є єдиним шляхом виходу із політичного глухого кута та тяжкої соціальної кризи, яку він спровокував, наголошується у документі.

Зазначається також, що у ЄС засуджують дії венесуельської влади, яка застосувала "небувале насильство" до учасників масових демонстрацій протягом останніх кількох днів.

Високий представник ЄС зазначила, що Євросоюз буде продовжувати уважно відстежувати події, включаючи в ході час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС наступного четверга.

«ЄС готовий діяти на підтримку негайного і змістовного процесу з урегулювання ситуації, включно із негайним створенням Міжнародної контактної групи. Контакти та координація з регіональними та міжнародними партнерами тривають і будуть інтенсифіковані протягом наступних годин», - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 23 січня лідер Національних зборів Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов’язків президента Венесуели.

Увечері 23 січня протести проти інавгурованого 10 січня президента Ніколаса Мадуро підтримали Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні і президент Європейської ради Дональд Туск. 22 січня про свою підтримку лідеру опозиції Хуану Гуайдо заявив президент США Дональд Трамп.​

Франція, Німеччина, Іспанія, Велика Британія та Бельгія 26 січня поставили вимогу Мадуро впродовж восьми днів оголосити вибори у Венесуелі, інакше вони визнають в.о. президента Хуана Гуайдо.

У Венесуелі під час акцій протесту з вимогою відставки Мадуро загинули щонайменше 16 людей, сотні перебувають під арештом.

© 2015-2019 Укрінформ

Поділитися

Коментар