Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Росія організує нову газову війну, якщо збудує Nord Stream 2 — Клімкін

Українська
Після спорудження Nord Stream 2 Росія вже не дотримуватиметься жодних правил. Таку думку висловив Польському радіо глава МЗС України Павло Клімкін.

"Безумовно, Росія зорганізує нову газову війну, якщо Nord Stream 2 буде побудовано. Вона використає будь-які засоби, чи це раптове падіння тиску в трубі… Такі провокації будуть, як тільки Nord Stream 2 буде побудований. І будь-які гарантії з боку Росії… Ну, подивіться, Росія порушила все, що можливо", - сказав він.

За словами Клімкіна, спорудження Nord Stream 2 становить небезпеку для всього регіону: "Дуже велика загроза для європейської енергетичної безпеки і для Європи. Подивіться, що Росія робить стосовно нелегітимно побудованого Кримського мосту. А тепер уявіть собі: через Балтійське море вона перекачує більше, ніж 1000 млрд куб. м газу. Як вона буде захищати цей транзит, до яких провокацій вона буде вдаватися?" - повідомив він.

Міністр також додав, що у запобіганні цим загрозам Україна розраховує на подальшу співпрацю з Польщею: "Будуємо інтерконектори, говоримо про постачання газу, говоримо про постачання скрапленого газу, говоримо про поєднання енергетичних систем. У нас, до речі, дуже багато класних проектів. Маємо довести їх до кінця. Україна і Польща – вони особливі стратегічні партнери у всьому. Але, зокрема, і в енергетичному секторі. Від нашого партнерства, від нашої дружби дуже багато буде залежати в контексті того, як Європа буде виглядати в наступні роки".

Читайте також: Після побудови Nord Stream 2 Росія може напасти на кораблі країн Балтії - Порошенко

Як повідомлялося, газопровід Nord Stream-2 будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становить понад 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream-2. Крім того, противниками цього проекту є США, Польща і країни Балтії. Вони застерігають, що ЄС потрапить в залежність від російського газу.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь, а також 24 моряків. Зараз моряки перебувають у Москві в СІЗО. Всі вони визнали себе військовополоненими.

© 2015-2019 Укрінформ

Поділитися

Коментар