Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Візит Гройсмана до США: Україна не пріоритет для Клінтон і Трампа - політолог

Українська

Політолог-міжнародник Пітер Залмаєв в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив, що візит Володимира Гройсмана в США дуже важливий для того, щоб забезпечити своєчасне виділення чергового траншу від МВФ.

Володимир Гройсман вперше здійснив закордонний візит - поїздку в США. Вона триватиме з 14 по 17 червня. Зовні візит проходить в досить доброзичливої ​​обстановці, незважаючи на те, що Гройсман не знає англійської мови і спілкуватися один на один без перекладача йому досить складно.

Гройсман вже встиг поговорити з Джо Байденом, віце-президентом США. Зустріч пройшла за закритими дверима, але з тих заяв, які прозвучали після цієї зустрічі, можна зробити висновок, що враження Джо Байдена залишилося позитивним. Він похвалив перші кроки уряду Гройсмана за революційні реформи.

Сам Гройсман під час зустрічей з американськими політиками говорив про енергетичну незалежність. Він провів переговори з міністром енергетики США Ернестом Монізом, зустрівся зі спікером Палати представників Полом Райаном, з лідером демократів в Конгресі Кевіном МакКарті.

Тим часом Іван Міклош, старший економічний радник нашого прем'єр-міністра, який також приїхав до США у складі української делегації, заявив, що Україна хоче найближчим часом отримати хоча б частину траншу від МВФ.

Візит Гройсмана до США в ефірі радіостанції Голос Столиці проаналізував Пітер Залмаєв, політолог-міжнародник.

Гройсману варто було зустрітися і з кандидатами в президенти США?

― Я не впевнений, що така спроба не здійснювалася з боку прем'єра Гройсмана і його команди. Можливо, що вони просили про такі зустрічі, але не говорять про це. Але не факт, що у того чи іншого кандидата знайшовся час зараз на зустріч з Гройсманом. Я думаю, що ні для Клінтон, ні для Трампа Україна зараз не є пріоритетом, на жаль.

Гройсман відмовився куштувати черешні і вино на «Агро-2016» - Івасівка

Зустрічі з лідерами демократичної і республіканської більшості, які провів Гройсман, якимось чином допоможуть Україні посилити проукраїнське лобі в Конгресі?

― Я думаю, що така зустріч дуже корисна. Спікер Пол Райан, це лідер більшості республіканської партії в Конгресі, заявив після зустрічі з Гройсманом про те, що буквально на тижні буде голосування за виділення 150 мільйонів доларів Україні в якості підтримки з питань безпеки. Тому, звичайно, така зустріч була дуже потрібна, адже в Нижній палаті безпосередньо республіканська партія займає більшість.

Гроші від МВФ Україна найближчим часом отримає?

― Я думаю, з цією метою Гройсман і їхав до Вашингтона, і їхав не з порожніми руками, адже візит нашого прем'єра сприймають досить привітно, є вже певні зрушення, є для Вашингтона дуже приємні реформи. Це стосується «Нафтогазу», ринку фармацевтики, почалася реформа судової системи. Та й сам факт призначення Гройсмана, який є людиною Порошенка, теж розглядається як позитивний: таким чином президент приймає на свої плечі ще більше відповідальності за рішення Кабміну. Я думаю, що цей візит буде дуже важливий саме для того, щоб забезпечити вчасно виділення чергового траншу від МВФ.

Наскільки вдалим є цей візит Гройсмана?

― Я вважаю, що він вдався. Незважаючи на певну відсутність досвіду такого роду роботи, дипломатичної роботи, поїздок за кордон, він все одно має харизму, з ним була дуже сильна команда. Я також повинен відзначити дуже сильну команду нашого посла в Вашингтоні Валерія Чалого, це дійсно люди висококваліфіковані. Вони Гройсману, я думаю, дуже допомогли з організацією його візиту, щоб він дійсно міг донести точку зору уряду до своїх американських партнерів.

© 2005—2016 Голос Столиці

Поділитися

Коментар