Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Рада має сформувати механізми парламентського контролю над зовнішньою політикою України - Яременко

Українська
Участь Верховної Ради в обговоренні кандидатур перед призначенням послів не є самоціллю, необхідно сформувати механізми парламентського контролю над зовнішньою політикою держави, вважає майбутній народний депутат від партії "Слуга народу", дипломат Богдан Яременко.
"Це не самоціль - участь парламентського комітету в призначенні послів, або навіть в обговоренні. Мета - це створити ефективний парламентський контроль над зовнішньою політикою", - сказав Яременко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".
Дипломат зазначив, що в Україні не повністю оформлено законодавче поле в сфері зовнішньої політики. "У нас є закон про основи зовнішньої і внутрішньої політики, ми могли б подумати над законом про основи зовнішньої політики окремо", - сказав він.
Яременко повідомив, що, за попередньою домовленістю представників "Слуги народу", у Верховній Раді мають намір провести парламентські слухання про зовнішню політику. За його словами, це питання обговорили з представниками офісу президента України і керівництвом Міністерством закордонних справ. "У рамках слухань зробити це процесом дискусій, аргументацій і так далі, виробити спільне велике бачення зовнішньої політики", - пояснив він.
Дипломат додав, що дискусії в парламенті ляжуть в основу законопроекту про основи зовнішньої політики.
"Подивимося, які є проблеми у зовнішній політиці, яких інструментів не вистачає, що потрібно змінити, включно з системою фінансування, тому що зараз у зовнішній політиці ми фінансуємо інституції, тобто зарплати та утримання посольств, а не напряму роботи. У нас, наприклад, немає фінансування стримування російської агресії", - сказав він.
Крім того, за словами Яременка, необхідно вирішити проблеми консульського обслуговування українців.
"У рамках цієї дискусії виникне питання парламентського контролю над зовнішньою політикою, в тому числі, можливо, якусь участь в обговоренні - непризначення, це робить президент - кандидатур послів", - підкреслив він.
Він вважає хорошою ідеєю проходження майбутніх послів через слухання в парламенті, однак зазначає, що лише обговоренням кандидатур послів не повинна обмежуватися роль Верховної Ради.
"Якщо ми хочемо розуміти, що відбувається із зовнішньою політикою, нам потрібно брати участь не тільки в їх обговоренні, але приймати звіти, наприклад, за половину періоду відбутого в країні, за результатами, щоб в парламенті інституційно зберігалася пам'ять про зовнішню політику. Зараз цього немає ", - сказав Яременко.
 
© 1992-2019, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар