Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

BREXIT: ЩО РОБИТИ УКРАЇНІ?

Українська

Англія, ЄС та їхні партнери ще не оговталися від приголомшливих результатів британського референдуму, а українські політики вже всерйоз занепокоїлися долею Британії та Євросоюзу. Глава парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко, наприклад, запропонувала, що Україна повинна «замінити» (?) Великобританію в ЄС, а президент Порошенко, повторивши мантру про продовження Євросоюзом «санкцій проти Росії, як країни-агресора», заспокоїв тим, що «шкода, але нам своє робить". Прем'єр-міністр Гройсман, зі свого боку, закликає «боротися за сильну єдину Європу і наповнювати новою енергією євроінтеграційні процеси".  Міністра же закордонних справ України взагалі нічого не турбує, оскільки, за його словами, «Brexit не вплине на рішення Євросоюзу про безвізовий режим для України".

А що саме «своє» повинна робити Україна? Хотілося б знати якщо не від президента, і безтурботного міністра, то принаймні, від МЗС України, як головного органу центральної влади, який повинен забезпечувати прогнозування, планування, «формування і реалізацію державної політики у сфері зовнішніх зносин», як йому й вказано Положенням про міністерство.

На жаль, Brexit показав, що вже перша реакція уряду, МЗС і парламенту свідчить про повну геополітичну дезорієнтацію української влади. Євроінтеграційна інерція та ще й «наповнена новою енергією» швидше за все приведе Україну та українців до нових нападів розчарування. Число євроскептиків зростає не тільки в Євросоюзі, а і в Україні, як демонструють останні опитування громадської думки в нашій країні.

Україні зараз потрібен серйозний аналіз її зовнішньої політики на європейському напрямі, моделювання розвитку ситуації в коротко- і середньостроковому вимірі, стратегічне планування перспективного розвитку всього комплексу відносин Україна-ЄС з урахуванням майбутніх трансформацій Євросоюзу, а не нескінченна «боротьба» за заміну туристичних віз в ЄС на туристичний же «псевдобезвізовий» режим. Такий мозковий штурм спільними силами виконавчих органів влади, задіяних в реалізації зовнішньої політики, експертного співтовариства і неурядових організацій, в т.ч. Української асоціації зовнішньої політики допоміг би президенту, уряду і МЗС України розібратися, в кінці кінців, що саме «своє робити" повинна Україна в мінливої ​​геополітичної розстановці сил на європейському континенті в найближчі місяці і роки.

Дмитро Марков

Надзвичайний і Повноважний Посол 

Поділитися

Коментар