Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

ДО ДНЯ ПРАЦІВНИКІВ ДИПЛОМАТИЧНОЇ СЛУЖБИ( АКТУАЛЬНО І СЬОГОДНІ)

Українська

22 грудня відзначається професійне свято працівників дипломатичної служби. Пишаюся тим, що свого часу, у 1999 році, будучи Міністром закордонних справ, ініціював відзначення цього професійного свята, до якого Москва поставилася вкрай негативно( але про це окрема розповідь).

Українська дипломатія у ХХ-ХХІ століттях вписала багато яскравих сторінок в історію України, за які можна пишатися. За браком часу і простору не буду їх всі переповідати, але деякі з них потребують особливої згадки.
У перші роки Української Народної Республіки початку ХХ століття українські дипломати повернули Україну на міжнародну арену, як це зробили і їх наступники напочатку 1990- х років. Внаслідок глобальних домовленостей учасників антигітлерівської коаліції Україна стала однією з 51 держав-засновниць ООН, яка стала єдиною міжнародною платформою, де лунав голос України.
До відновлення державної незалежності у 1991 році ми- українські дипломати, вже працювали в режимі дипломатії незалежної держави. До ухвалення Верховною Радою Акта проголошення незалежності ми вже розбудовували дипвідносини з Польщею, Угорщиною, Німеччиною.

Вже за часів відновленої державної незалежності українська дипломатія двічі( у 2000-2001 і 2016-2017рр) виборювала право бути непостійним членом Ради Безпеки ООН. Легендарний Міністр Геннадій Удовенко став і залишається єдиним українським дипломатом, який цілий рік(1997-1998рр) очолював Генеральну Асамблею ООН. У липні 1993 року українські дипломати домоглися унікального рішення Ради Безпеки ООН на користь України проти російських зазіхань на український Севастополь. Під час Помаранчевої революції 2004 року представники лише однієї професії- дипломати, масово( більше 500) підписали Заяву на підттримку демократії і учасників революції...
Варто особливо відзначити професіоналізм і патріотизм українських дипломатів у захисті інтересів Держави і її громадян відразу після початку російської агресії. Про це свідчать, зокрема, ініціювання, просування і прийняття резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, в тому числі останньої- щодо засудження поширення російської агресії на акваторію Азовського моря і Керченської протоки. Як один із співавторів Закону про дипломатичну службу України сподіваюсь, що внаслідок його запровадження у життя, будуть належним чином забезпечені права працівників дипломатичної служби, а їх досягнення будуть об'єктивно оцінені і відзначені. Сподіваюсь на об'єктивну оцінку праці дипломатів з боку влади і нашого суспільства, а нещодавні сумнівні оцінки аматорів і неофітів від дипломатії- здобудуть належне реагування з боку Президента.
Думаю, що в ці дні буде ще чимало згадано і сказано про досягнення українських дипломатів, які заслуговують на добре слово і підтримку.

З нагоди професійного свята хотів би побажати бійцям дипломатичного фронту подальших перемог і успіхів! Щира Вам вдячність!

P.S. маю питання: а чи знає Президент і керівництво МЗС про День працівників дипломатичної служби? У мене таке враження, що не знають!

Борис Тарасюк,

Міністр закордонних справ України (1998 -2000, 2005 -2007)

 

Поділитися

Коментар