Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Макрон обговорив із Путіним Іран і Україну

Українська

Президенти Франції і Росії Еммануель Макрон і Володимир Путін обговорили ситуацію на Близькому Сході і в окупованих районних українського Донбасу. Телефонна розмова між главами двох держав відбувся в неділю, 12 січня, повідомили в Кремлі.

В адміністрації президента РФ війну в Донбасі продовжують вперто називати "внутрішньоукраїнських конфліктом", а не збройною агресією Росії.

Обговорюючи Іран, Макрон і Путін висловилися за "прояв стриманості усіма сторонами" і за збереження ядерного угоди.

Президенти Франції і Росії висловили готовність сприяння політико-дипломатичного врегулювання конфлікту в Лівії, а також обговорили ситуацію у Сирії.

6 січня влада Ірану оголосила про п'ятий, остаточний крок відходу від ядерної угоди. СВПД був підписаний Іраном і шістьма іншими учасниками угоди в 2015 році, однак в 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди та відновлення жорстких економічних санкцій проти Ірану. У зв'язку з цим Тегеран почав поетапне скорочення своїх зобов'язань за СВПД.

Сприяло цьому й загострення на Близькому Сході. У ніч на 3 січня американські війська завдали авіаудар по аеропорту Багдада, в результаті якого загинув командувач спецпідрозділом "Кудс" Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Ірану Касем Сулеймані. Ця атака стала відповіддю на напад підтримуваних Іраном шиїтських збройних угруповань на посольство США в Іраку.

Верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї пообіцяв помститися Сполученим Штатам Америки за вбивство Сулеймані. Своєю чергою президент США Дональд Трамп натякнув владі Ірану можливість проведення переговорів.

Докладніше про наслідки ліквідації іранського генерала і сценарії розвитку ситуації на Близькому Сході читайте в матеріалі Віталія Федянина "Бій Трампа з "Тінню" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

© 1994–2020 «Дзеркало тижня. Україна»

Поділитися

Коментар