Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Президент Венеціанської комісії схвалює рішення КС, яке визнало неконституційною поправку щодо скорочення кількості суддів Верховного Суду

Українська

Президент Венеціанської комісії Ради Європи Джанні Букіккіо вітає рішення Конституційного суду України (КС), згідно з яким визнано неконституційною поправку, що пропонувала скоротити максимальну кількість суддів у Верховному Суді.

Відповідну заяву президента Венеціанської комісії поширила в четвер прес-служба Ради Європи. "Я вітаю той факт, що рішення Конституційного суду України від 11 березня оголошує неконституційною поправку до закону про судову владу і статус суддів, якою скорочувалася максимальна кількість суддів у Верховному Суді з 200 до 100", - заявив Букіккіо.

Він нагадав, що у своїй думці, викладеній у грудні минулого року, комісія просила прибрати це положення.

"Комісія була глибоко занепокоєна тим, що ця поправка призвела б до серйозних змін у складі Верховного Суду, який уже був повністю реформований на основі законодавства, ухваленого попередньою Верховною Радою. Якщо зробити це ще раз (реформувати) після виборів, то і суддям, і широкому загалу було б направлено повідомлення про те, що від волі відповідної більшості в парламенті залежить, можуть судді найвищого суду залишатися на своїх посадах чи ні. Тому я вітаю Конституційний суд із його рішенням, яке зміцнює незалежність не лише Верховного Суду, а й української судової системи загалом", - додав президент комісії.

Як повідомлялося раніше, Конституційний суд України на засіданні 11 березня розглянув на відповідність Конституції України низку положень законів "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя" і визнав їх неконституційними.

Ідеться про положення, які регулюють чисельність Верховного Суду та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, зарплату суддів Верховного Суду, порядок відбору суддів до касаційних судів у складі Верховного Суду. Також було визнано неконституційними положення про причини звільнення з посади членів Вищої ради правосуддя, про принципи функціонування комісії з питань доброчесності та етики і про механізм дисциплінарних проваджень стосовно суддів.

© 1992-2020, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар