Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Після саміту в Польщі НАТО буде з Росією на межі - WSJ

Українська

У завдання блоку тепер входить не тільки зміцнення свого східного кордону, а й заспокоювання Кремля, що НАТО не збирається нападати на Росію. Тепер, після саміту НАТО в Польщі, керівникам Заходу потрібно вирішувати конкретні завдання - де розмістити контингент, як його використовувати і при цьому уникнути небезпечних непорозумінь, діючи у кордонів путінської Росії. Про це йдеться в статті політичного оглядача The Wall Street Journal Джуліана Барнса.

Лідерам Північноатлантичного альянсу, вважає автор, "доведеться пояснити" свої дії в безпосередній близькості від РФ тим, хто засідає в Кремлі. Саме для цього 13 липня представники блоку зустрінуться з послом РФ при НАТО Олександром Грушко.

Крім головного болю з тим, як і де розгорнути війська в Польщі та країнах Балтії, Альянсу потрібно вирішити і інші нагальні проблеми, однією з яких є розробка нових схем більш тісної співпраці з ЄС в центральному Середземномор'ї, а також створення цілісного чорноморського флоту НАТО.

Новий командувач сил Альянсу в Європі Кертіс Скапарротті отримав від лідерів Заходу завдання переформатувати сили блоку під стримування загрози з боку РФ і привести їх у стан, коли реагування на загрозу відбувається практично миттєво - без катастрофічного зволікання. Також американський генерал контролюватиме розробку "запобіжних механізмів" для того, щоб випадково і ненавмисно "не вскочити" в конфлікт з Кремлем, і ламати голову над тим, як зібрати докупи і зробити ефективними мультинаціональні батальйони на східному кордоні блоку.

Як будуть розвиватися відносини НАТО з Москвою, буде залежати від "поведінки росіян в найближчі місяці" і наявності у президента РФ Володимира Путіна бажання залишити в спокої Україну. Таку думку, пише Wall Street Journal, висловила екс-глава Держдепу США Мадлен Олбрайт, яка провела у Варшаві кілька зустрічей з чиновниками і військовими експертами. Вона вважає, що Путін підвищив напругу в стосунках з Альянсом, щоб замаскувати російські економічні проблеми.

"Коли у твоїй країни справи йдуть погано, потрібні зовнішні вороги", - коротко пояснила поведінку кремлівського лідера Олбрайт, висловивши побоювання, що "впоратися з російськими провокаторами буде непросто".

Самий кошмарний сценарій, якого побоюється Вашингтон, передбачає ескалацію конфлікту на тлі якогось непорозуміння в регіоні, де зосереджена велика кількість наземних, військово-повітряних і морських сил сторін. Таке вже було за часів холодної війни, відзначає автор статті, навіть якщо лідери НАТО постійно запевняють в тому, що "неможливо повернутися" до умов того історичного періоду. А ось деякі чиновники все ж побоюються, що подібні стрес-інциденти дуже навіть вірогідні, пише видання.

7 липня на спільній з генсеком НАТО прес-конференції президент Петро Порошенко заявив про досягнуту домовленість, яка призведе до надання нового статусу у відносинах з Альянсом. Пізніше на саміті НАТО у Варшаві затвердили комплексний план підтримки України.

Раніше в редакції The New York Times, реагуючи на підсумки саміту НАТО, відзначили, що Україна в Варшаві "поплескали по спині" і знову пообіцяли якусь підтримку, тоді як нічого нового від керівників блоку Київ не почув.

© Информационное агентство ЛIГАБiзнесIнформ

Поділитися

Коментар