Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Stratfor: Шлях України до ЄС уперся в Brexit

Українська

Безвізовий режим знову відкладуть, впевнені аналітики

Євросоюз сфокусується на проблемі Brexit, а не на планах Молдови, України та Грузії щодо вступу в ЄС. Про це заявило американське аналітичне агентство Stratfor.

"Протягом кількох років ці країни сподівалися вступити в ЄС, але жодна з них не отримала запрошення. І хоча Brexit не стане передумовою для миттєвого розвалу ЄС, без сумніву, увага Євросоюзу сфокусується на властивих Brexit проблех", – йдеться в доповіді.

Аналітичне агентство також вважає, що "Молдова, Україна і Грузія турбуються про те, що ЄС знизить свою зацікавленість в розширенні на сході, що дозволить впливу Росії в регіоні вирости".

Після референдуму президенти Грузії і України відвідали декілька європейських міст, включаючи Берлін, щоб зустрітися з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та іншими політиками. Зустрічі були заплановані і до голосування, але це дало можливість лідерам країн обговорити, що невизначеність в ЄС означатиме для їх намірів вступити в об'єднання європейських держав. Представники ЄС позначили, що наслідки виходу Великобританії матимуть обмежений ефект на Молдову Україну і Грузію, але ситуація в ЄС буде нестабільна в доступному для огляду майбутньому.

"Зараз країни готуються до найгіршого сценарію, в якому лібералізація візового режиму відсувається ще далі", – йдеться в доповіді.

"Лібералізація візового режиму – не єдине питання, кинуте на чашу терезів для України. Ще до Brexit ЄС подавав сигнали про можливе ослаблення санкцій відносно Росії. Сум'яття після референдуму може стати причиною, по якій ЄС з більшою ймовірністю знизить обмеження", – повідомляє Stratfor.

У Грузії восени пройдуть парламентські вибори, і уряд країни побоюється, що Brexit вплине на про-європейську позицію населення.

Нагадаємо, в липні члени комітету Європарламенту з міжнародних справ переважною більшістю голосів проголосували в підтримку надання безвізового режиму для короткострокових поїздок до країн-членів Євросоюзу громадян України та Грузії.

© 2012 ЧАО "Сегодня Мультимедиа"

Поділитися

Коментар