Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

РФ вкотре порушила міжнародне право, запустивши вантажні потяги "кримським мостом" - Джапарова

Українська
Запуск вантажного залізничного сполучення через так званий «кримський міст» є протиправним, і Україна проситиме Арбітражний трибунал, який веде велику справу проти РФ щодо порушення Конвенції ООН з морського права, розглянути й питання законності будівництва цього мосту.

Про це в коментарі Укрінформу заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, коментуючи повідомлення про запуск 30 червня вантажних поїздів через «Керченський міст».

За словами Джапарової, запуск російською окупаційною адміністрацією вантажного залізничного сполучення через так званий «кримський міст» є протиправним, власне, як і сам міст є незаконною спорудою. «Його було побудовано всупереч Конвенції ООН з морського права 1982 року. Не було отримано згоди України як прибережної держави на його будівництво. Відсутні екологічні оцінки його будівництва», - підкреслила вона.

«Відкриття залізничного сполучення через «Керченський міст» – черговий факт порушення Росією міжнародного права та законодавства України. Будемо просити Арбітражний трибунал, який розглядає нашу велику справу проти Російської Федерації щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права, розглянути також питання законності будівництва і продовження робіт щодо функціонування цього мосту. На нашу думку, ці дії лише загострюють спір, про що буде поінформовано трибунал», - наголосила перший заступник глави МЗС України.

Читайте також: Джапарова просить Францію відреагувати на "вояж" євродепутатів до Криму

Джапарова підкреслила, що на всіх етапах протиправного будівництва Росією мосту українська сторона забезпечувала належне реагування. Зокрема, йдеться про направлення російській стороні нот протесту, поширення відповідних санкцій на юридичних та фізичних осіб, причетних до будівництва.

Як зазначила Джапарова, свою санкційну політику Україна координувала з міжнародними партнерами. Як результат, у липні 2019 року Рада ЄС запровадила санкції проти шести російських компаній, які брали участь у будівництві «Керченського мосту». Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США у серпні 2019 року також оновило списки фізичних та юридичних осіб, яким забороняється відвідувати Сполучені Штати та вести бізнес з американськими компаніями чи громадянами. Обмежувальні заходи також передбачать недопущення спроб ухилення від перебування у санкційному режимі. У серпні 2019 санкції щодо шести компаній, причетних до будівництва «Керченського мосту», запровадив уряд Великої Британії.

Читайте також: Фокус уваги до Криму треба перенести з "внутрішньоукраїнського" на міжнародний – Джапарова

Як повідомлялося, будівництво так званого «Керченського мосту» завдовжки 19 кілометрів від Таманського півострова Краснодарського краю РФ до Криму, анексованого Росією, почалося в лютому 2016 року. При цьому Москва не погоджувала з Києвом обмеження для суден, які заходять в акваторію Азовського моря в українські порти через Керченську протоку.

У лютому 2018 року Київ направив в Постійну палату міжнародного третейського суду в Гаазі меморандум про порушення Росією Конвенції ООН з морського права, в якому поскаржився, зокрема, на зведення «Керченського мосту», обмеження навігації в протоці та на ту обставину, що міст фактично перекрив доступ великих суден в Азовське море.

23 грудня 2019 року окупанти запустили перший рейсовий потяг із Санкт-Петербурга до Севастополя, який іде по «кримському мосту».

© 2015-2020 Укрінформ

Поділитися

Коментар