Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Тарасюк відмовився очолювати "групу дружби" з Польщею в Раді після прийняття Сеймом резолюції по Волинській трагедії

Українська

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Борис Тарасюк заявив про складання повноваження голови групи міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща в знак протесту проти рішення польського Сейму щодо Волинської трагедії.

"Це мій особистий протест проти антиукраїнського, безвідповідального і неконструктивного рішення польського парламенту, спрямованого на підрив відносин між нашими країнами. На жаль, ми не бачимо готовності до співпраці і спілкування з подібною комісією польського Сейму, голова якого якраз і виступив ініціатором нинішнього антиукраїнського рішення ", - цитує нардепа прес-служба" Батьківщини "в повідомленні на сайті партії.

За словами Б.Тарасюка, численні звернення українських парламентарів до комісії, пропозиції про спільне врегулювання цього непростого питання були проігноровані.

Він вважає рішення польського парламенту "спотвореною, політично і юридично некоректною оцінкою трагічної сторінки українсько-польської історії", подій на Волині у 40-х роках минулого століття. За словами народного депутата, рішення сейму може мати вкрай небезпечні наслідки для відносин між країнами.

Як повідомлялося, 22 липня польський Сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем ​​пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої в період Другої світової війни.

У резолюції, зокрема, згадується про кульмінаційну хвилю злочинів, скоєних ОУН і УПА, в результаті якої було вбито понад 100 тис. громадян Речі Посполитої. У той же час, в постанові зазначається, що нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна промовчати про польських акціях відплати, в яких також гинуло цивільне населення.

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття у зв'язку з даним рішенням і прогнозував наступні політичні спекуляції. Він також закликав Польщу до взаємного прощення і продовження роботи над спільною оцінкою трагічних подій.

"Ухвалення Сенатом і Сеймом Польщі антиукраїнських постанов перекреслює всі конструктивні політичні і дипломатичні напрацювання і зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення і примирення та пам'ять невинно убієнних українців і поляків", - йдеться в заяві.

© 1992-2016, Интерфакс-Украина

Поділитися

Коментар