Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Перемога Санду дасть змогу перезавантажити українсько-молдавське партнерство - ОП

Українська

Результати президентських виборів у Молдові відкривають вікно можливостей для перезавантаження українсько-молдавських відносин, зазначає заступник голови Офісу президента України, дипломатичний радник президента України Ігор Жовква.

"Результати президентських виборів у Молдові відкривають вікно можливостей для справжнього перезавантаження українсько-молдовського партнерства. Перш за все, йдеться про активізацію політичного діалогу на рівні глав держав – тож ми маємо зробити такий діалог постійним. Наприклад, можливо, варто спільно з молдовськими партнерами розглянути варіант започаткування щорічних зустрічей у форматі Президентської ради", - написав Жовква у своїй колонці на сайті "Європейської правди" в понеділок.

За його словами, також слід об'єднати зусилля для відновлення динаміки торговельно-економічної співпраці, що зазнала негативного впливу пандемії коронавірусу. "З цією метою необхідно ініціювати проведення чергового засідання міжурядової українсько-молдовської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Переконаний, що співголова української частини комісії, віце-прем'єр Олексій Резніков зможе вже найближчим часом узгодити модальності такого засідання з молдовським колегою", - вважає Жовква.

Він наголосив, що Україна також відкрита для реалізації інфраструктурних проектів.

Заступник голови Офісу президента України заявив, що обрання Санду саме президентом особливо вагоме, адже "з відомчих причин упродовж останніх років двосторонній діалог між Україною та Молдовою значно уповільнився, а контакти на рівні глав держав взагалі були поставлені на паузу".

"Крим – це Україна. Цей факт безсумнівний, і це принципово для нашої держави та особисто для президента Зеленського. Відтак, перемога Маї Санду є важливою з точки зору фіксації незмінності політики Кишинева щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах", - зазначив він.

Жовква додав, що обрання Маї Санду - це також підтвердження незмінності європейського вибору Молдови, її руху в напрямі європейських реформ, і тут підходи України і Молдови повністю збігаються.

"Врешті, очевидна перемога Маї Санду має значення з точки зору безпеки і стабільності як у Молдові, у нашому регіоні, так і на європейському континенті в цілому. Щиро сподіваємося, що побоювання відносно можливих заворушень у Молдові, у тому числі інспірованих ззовні, не підтвердяться. Це дуже важливо, зокрема з урахуванням поточного розвитку ситуації в Білорусі та нещодавнього загострення нагірно-карабаського конфлікту", - зазначив він.

© 1992-2020, Інтерфакс-Україна.

Поділитися

Коментар