Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Слова Трампа про Крим надсилають світові неправильний сигнал - Чалий

Українська

Коментарі кандидата у президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа стосовно окупованого Росією українського кримського півострова надсилають світові неправильний сигнал.

Таку думку у статті для впливового американського видання The Hill висловив посол України в США Валерій Чалий.

"Ця кривава війна, яка вже забрала більше 10 тис життів украінців та змусила до внутрішнього переселення ще майже 2 млн осіб, є боротьбою молодої демократії за незалежність та свій вибір стати частиною Заходу і прийняти західні цінності. Ігнорування або розмін мотивів нації, натхненної цими цінностями - укріпленими американцями у їх боротьбі за незалежність та громадянські права - надішле неправильний сигнал українцям та багатьом іншим по всьому світу, хто дивиться на США як на провідника свободи і демократії", - пише Чалий.

За його словами, заяви Трампа "викликали серйозне занепокоєння у Києві та деінде", з огляду на попередню потужну підтримку Штатами України. "Багато хто в Україні не знає, що думати, оскільки коментарі Трампа суперечать позиції Республіканської партії. З початку російської агресії, запровадження санкцій США проти РФ та необхідність їх збереження до відновлення територіальної цілісності України мали підтримку обох партій. Так само обидві партії підтримували зусилля із підвищення обороноздатності України, аби зробити нашу державу достатньо сильною для протистояння Росії", - наголосив Чалий.

Читайте також: Трамп заявив, що Путін не збирається "заходити в Україну"

На його переконання, вислови Трампа суперечать позиції США, які завжди виступають захисниками світового порядку. "Навіть якщо коментарі Трампа є спекулятивними і не відображають насправді майбутньої зовнішньої політики, вони закликають до умиротворення агресора та підтримують порушення територіальної цілісності суверенної держави і інших порушень міжнародного права. У очах всього світу такі коментарі виглядають чужими для країни, яку партнери вбачають сильним захисником демократії та світового порядку", - зазначив посол України.

Чалий підкреслив, що Росія і надалі продовжуватиме вторгнення в Україну, "якщо позиція найважливіших глобальних акторів зміниться у бік схвалення, нейтральності або умиротворення", а також, якщо Україна припинить посилювати своі оборонні можливості. "Прямо зараз Росія грає м'язами, розбудовуючи військову потугу та випробовуючи найсучаснішу зброю на українському Донбасі. У кількісному вимірі, російське присутність в Україні означає в середньому 400 обстрілів на тиждень", - пише дипломат.

Нагадаємо: раніше Трамп заявив, що "більшість жителів Криму зробили вибір на користь Російської Федерації" тож "США повинні це враховувати". Зокрема, про це він заявив в інтерв'ю телеканалу ABC News.

Відповідаючи на уточнююче питання журналіста про свою готовність визнати окупований Криму частиною РФ, Трамп знову повторив, що готовий розглянути таку можливість.

© 2015 Укрінформ

Поділитися

Коментар