Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Помер Анатолій Максимович Зленко

Українська

Сумна звістка…Відійшов у засвіти Анатолій Максимович Зленко – друг, колега і вчитель, перший Міністр закордонних справ незалежної України. Усе своє життя він присвятив захисту національних інтересів української держави, зміцненню її міжнародного авторитету. Він стояв у витоків створення незалежної дипломатичної служби, розгалуженої інфраструктури закордонних представництв, дав путівку у життя поколінням українських дипломатів. На всіх високих державних і міжнародних посадах Анатолій Максимович завжди керувався засадничими принципами української дипломатії: Професіоналізм, Патріотизм, Порядність. Як представника України, Надзвичайного і Повноважного Посла Анатолія Зленка добре знали і глибоко поважали в ООН, ЮНЕСКО, а також у  багатьох країнах, де він очолював посольства нашої держави.

Анатолій Зленко був одним із учасників історичного процесу розлучення України із СРСР, у тому числі переговорів про ядерне роззброєння України та поділ Чорноморського флоту. Завдяки його особистим зусиллям незалежна Україна у короткі терміни завершила складний процес міжнародного визнання і встановлення дипломатичних відносин з переважною більшістю держав світу.

Ще у липні 1990 року, коли Анатолія Зленка затверджували на посаді міністра у Верховній Раді, він заявив, що європейський напрям зовнішньої політики має стати головним для України. Сьогодні цей стратегічний курс, як і курс на євроатлантичну інтеграцію зафіксовано у Конституції нашої держави.

В останні роки свого життя Анатолій Максимович займався просвітницькою діяльністю, щедро ділився багатим дипломатичним досвідом у своїх книгах. З перших днів заснування Громадської організації «Українська асоціація зовнішньої політики» він був Почесним членом Асоціації, з яким ми тримали постійний зв’язок, залишався джерелом мудрості і професійних порад, всіляко підтримував її діяльність.

У цей скорботний день колеги – дипломати глибоко сумують у зв’язку зі смертю Патріарха і висловлюють щирі співчуття дружині Людмилі Іванівні, донькам, рідним і близьким Анатолія Максимовича Зленка.

Світла пам’ять! 

Поділитися

Коментар