Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Марчук: є прогалини у кадровій політиці у сферах національної безпеки та зовнішніх відносин

Українська

Представник України в підгрупі з безпеки мінської Тристоронньої контактної групи, колишній прем’єр-міністр Євген Марчук заявляє, що Україні варто посилити кадрову політику у сфері національної безпеки та зовнішньополітичній сфері. Про це він сказав журналістам у середу.

Євген Марчук зокрема нагадав, що впродовж уже кількох місяців не має голови Служба зовнішньої розвідки України.

«Це просто не можна вкласти ні в яку логіку. Навіть якщо була потреба зняти керівника, на другий день треба було призначити іншого», – зазначив він.

Крім того, за словами Марчука, важливим питанням є кадрове забезпечення зовнішньополітичного сектору.

«Уже більше року немає постійного представника України в НАТО. Після того, як пан Долгов (Костянтин Долгов – ред.) звідти поїхав і став заступником міністра оборони, там є тимчасовий повірений», – зазначив колишній прем’єр і додав, що, за даними його джерел, у середовищі впливових західних аналітиків це тлумачать як небажання керівництва України «дратувати Путіна».

Євген Марчук також нагадав, що вже понад рік немає посла України в Білорусі.

«Хто знає, що відбувається у військовому плані у Білорусі щодо України? Наприклад, у структурному смислі. Або біля Гомеля. Можу сказати, що там накопичуються дуже серйозні проблеми», – додав представник України в підгрупі з безпеки мінської Тристоронньої контактної групи.

Євген Марчук також зазначив, що донині неефективним залишається використання Україною статусу непостійного члена Ради безпеки ООН.

«Які такі могутні ініціативи були проявлені, коли нам у руки прийшла така нагода? Єдине, що я можу згадати, це швидку реакцію Єльченка (Володимир Єльченко, посол України в ООН – ред.) на останні події в Криму», – резюмував Марчук.

За словами колишнього прем’єра, в умовах, коли Росія має потужне дипломатичне представництво на різних рівнях, таке кадрове забезпечення української дипломатії є проблемою.

Україна стала непостійним членом Ради безпеки ООН у жовтні 2015 року.

У травні 2015 року президент Петро Порошенко звільнив із посади посла України в Білорусі Михайла Єжеля. Того ж місяця президент звільнив главу місії України при НАТО Костянтина Долгова.

Наприкінці квітня 2016 року президент Петро Порошенко звільнив Віктора Гвоздя з посади голови Служби зовнішньої розвідки України.

© Радіо Свобода, 2016

Поділитися

Коментар