Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Путін намагається укласти з Обамою угоду щодо України – The Times

Українська

Президент Росії Володимир Путін сподівається укласти угоду з Бараком Обамою в останні кілька місяців його президентства у Сполучених Штатах Америки.

Про це пише оглядач Роже Бойз у статті для британського видання "The Times", зазначаючи, що у США називають "кульгавою качкою" президента, термін повноважень якого спливає.

На думку Бойза, Путін прагне домогтися, щоб США відступили від України, тоді Росія припинить "загравати" з Туреччиною, пише ZN.ua.

Автор вважає, що Москва впевнена: Вашингтон радше зацікавлений в утриманні Туреччини в НАТО, ніж у продовженні конфлікту через анексію Криму.

У свою чергу, європейці явно більше хочуть збереження міграційної угоди з Анкарою, ніж вступу України в ЄС.

Кремль при цьому не виключає перемоги на президентських виборах кандидата від демократів Хілларі Клінтон, і він дуже зацікавлений у такій угоді, вважає Бойз.

"Можливо, Обама не буде досить зацікавлений у такому компромісі, його час іде швидко", – пише він і додає, що Путін про це добре знає.

"Хіба не Рональд Рейган ефективно використав його невдалий період, ведучи діалог із Михайлом Горбачовим, що заклало основу для завершення холодної війни?" – зазначає автор статті.

Бойз вважає, що в Обами – слабкі позиції в зовнішній політиці.

"Перші роки перебування на посаді були присвячені тому принципу, що недіяння було менш шкідливим за дії. І тому він не вторгався в Сирію й не особливо був обтяжений Лівією. Він покинув Ірак, повернувся в Ірак і провів більшу частину цього часу, намагаючись розібратися, хто друзі Америки, а хто смертельні вороги", – пише він.

На думку автора статті, Обама хотів, щоб його оцінили за веденням воєн, у яких він не воював. У результаті ніхто вже не впевнений, чи є США найбільшою військовою силою у світі, і чи не втратили вони волю до боротьби.

Зараз, продовжує автор, Японія й Південна Корея, які є основними союзниками Штатів, не почуваються безпечно.

"Є всі шанси того, що авторитарний Китай як найбільша економіка світу буде в пошані у майбутнього американського президента. Що це значить для сусідів Китаю, або для стабільності морів?" – пише Бойз.

Він зазначає, що "відкриття" Куби було затьмарено небажанням братів Кастро ділитися владою. Для збереження угоди з Іраном Обама був готовий піти на все, Тегеран тепер підтримує президента Сирії Башара Асада й відкрив для Росії свої авіабази.

"Обамі настав час прокинутися й подивитися, що він зробив: нову військову вісь на Близькому Сході, скріплену презирством до Вашингтона", – вважає Бойз.

©2000-2016, Українська правда
 

Поділитися

Коментар