Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Відкриття посольства Ірландії в Україні сприятиме активізації співпраці двох країн

Українська

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в розмові із заступником державного секретаря із міжнародних та європейських питань офісу прем'єр-міністра Ірландії Гелен Блейк привітав відкриття посольства Ірландії в Україні.

"Відкриття дипломатичної місії Ірландії є довгоочікуваною подією, яка має сприяти розкриттю значного потенціалу двостороннього співробітництва між Україною та Ірландією", - наголосив він, повідомляє прес-служба президента.

Співрозмовники обмінялися інформацією щодо заходів для подолання наслідків пандемії коронавірусу, зокрема щодо вакцинації. Блейк зазначила, що Ірландія підтримує запровадження в ЄС механізму, який дасть змогу країнам-партнерам отримати доступ до вакцини.

Сторони також обговорили ситуацію на сході України та в окупованому Росією Криму. Жовква поінформував про безпекові виклики, які постали перед Україною внаслідок нещодавнього нарощування кількості російських збройних сил уздовж українсько-російського державного кордону та на окупованих територіях. Він подякував ірландській стороні за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема в рамках Ради Безпеки ООН, де Ірландія є непостійним членом.

Крім того, Жовква ознайомив Блейк з ініціативою президента України "Кримська платформа" і підтвердив запрошення прем'єр-міністрові Ірландії Міхалу Мартіну взяти участь в її інавгураційному саміті в серпні.

Особливу увагу під час розмови було приділено реалізації європейських прагнень України. Жовква зазначив, що вступ України до Європейського Союзу є стратегічною метою, на досягнення якої спрямовані максимальні зусилля. Ірландській стороні запропоновано приєднатися до кола держав ЄС, які вже визнали європейську перспективу України.

Блейк зі свого боку підтвердила, що Ірландія підтримує подальше розширення Євросоюзу, вітає європейські прагнення України та готова й надалі допомагати у їхній реалізації, зокрема - у впровадженні необхідних реформ.

У Києві в червні відкрилося посольство Ірландії, до цього працювало консульство, і ірландський посол у Празі працював в Україні за сумісництвом.

© 1992-2021, Інтерфакс-Україна.

Поділитися

Коментар