Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Заробітчани стали менше переказувати коштів додому

Українська

Про це повідомляють у Нацбанку.
"Сума перерахунку збільшилася в порівняні із минулим роком. А загалом вона менша, ніж була з 2010 по 2012 рік. Тоді перекази із-за кордону були на рівні 5-6 мільярдів доларів. Теперішній стан речей можна пояснити тим, що наші заробітчани через різні експерименти і обмеження Національного банку стали боятися переводити кошти через міжнародні платіжні системи. Вони не впевнені, що завтра регулятор не обмежить переказ коштів чи не накладе якогось податку", - говорить Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.
За його словами, українські заробітчани зараз переважно переказують кошти через водіїв автобусів і родичів.
"Така тенденція вже продовжується близько трьох років. Та й варто врахувати те, що багато людей із Закарпаття та Львівщини взагалі їдуть на заробітки у так звані тури — на 2-3 місяці. Звісно, такі не користуються банківськими переказами коштів. Привозять їх сам. Тому статистика про реальний перерахунок грошей в Україну дуже умовна", - пояснює спеціаліст.
За різними оцінками, протягом минулих 5 років заробітчани переказали в Україну від $29 до $31 млрд.
"Це більше ніж кредити МВФ за весь час співпраці. З одного боку, ця цифра вражає і можна гордитися нашими громадянами. Проте з іншого боку, шкода за час незалежності для цих людей так і не створили умов для роботи в Україні", - каже Володимир Марченко.
Нагадаємо, за даними Українського аналітичного центру, щороку заробітчани перераховують суми, співвідносні з 15% - 30% державного бюджету.

© 2011 - 2016. BusinessUA.Com

Поділитися

Коментар