Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Берлін вдасться до відповідних заходів, якщо РФ використовуватиме енергоносії як "зброю" проти України, - проект угоди США і ФРН щодо "Північного потоку-2"

Українська

Влада ФРН буде готова вжити заходів у відповідь, якщо Росія використовуватиме постачання енергоносіїв як засіб тиску на Україну, повідомляє Bloomberg із посиланням на проект угоди США і ФРН щодо "Північного потоку-2".

"США і ФРН близькі до угоди щодо "Північного потоку-2". Вона передбачає санкції та інші заходи, якщо Росія спробує використовувати енергоносії як зброю проти України", - пише агентство з посиланням на документ, що потрапив у її розпорядження.

У ньому, за даними Bloomberg, зазначається, що ФРН також буде готова не лише сама вживати заходів проти РФ, а й наполягати на реакції на рівні ЄС. "Зокрема, як зазначено в документі, може йтися про санкції, щоб обмежити російський експорт енергоносіїв", - повідомляє агентство.

Крім того, зазначає Bloomberg із посиланням на високопоставлену офіційну особу у Вашингтоні, формулювання в угоді обрано навмисно двозначні, оскільки США не хочуть давати Росії дорожню карту своєї можливої відповіді на "будь-яку шкідливу поведінку". Співрозмовник не виключає, що можливою відповіддю може стати обмеження постачань газу у ФРН із Росії.

У повідомленні зазначається, що, як очікується, угоду буде укладено найближчими днями перед запланованим візитом президента України Володимира Зеленського до США.

Минулого тижня канцлер ФРН Ангела Меркель і президент США Джо Байден провели переговори й порушили на них тему "Північного потоку-2". Байден заявив, що висловив Меркель побоювання стосовно проекту "Північний потік-2", і загалом лідери погодилися, що не можна дозволяти Москві використовувати енергетику для тиску на сусідні країни.

Меркель, зі свого боку, заявила, що газопровід "Північний потік-2" не повинен стати заміною транзиту газу через Україну. Вона попередила, що ФРН "буде активна, якщо Росія позбавлятиме Україну права на транзит".

© 1992-2021, Інтерфакс-Україна.

Поділитися

Коментар