Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Україна та Польща засудили угоду США та Німеччини щодо Nord Stream 2

Українська
Україна та Польща назвали угоду США та Німеччини щодо «Північного потоку-2» відмовою від спроб зупинити запуск газогону, яка створила дотикові політичні, військові та енергетичні загрози як для Києва, так і для всієї Центральної Європи.

Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау, опублікованій на сайті МЗС України, передає Укрінформ.

Вони переконані, що угода, яку опублікували 21 липня, значно поглиблює кризу, яка триває від моменту рішення схвалити будівництво російського газогону ще у 2015 році — незабаром після вторгнення Росії в Україну.

На думку дипломатів, відмова від спроб зупинити будівництво трубопроводу «збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС».

Читайте також: У Раді закликають США, ЄС та Німеччину припинити будівництво Nord Stream 2

"Всяка гідна довіри спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики у трьох сферах: політичній, військовій та енергетичній. Вона має також бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найсильніше відчувають на собі негативні наслідки Північного потоку-2. На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює Північний потік-2", - йдеться у повідомленні.

У МЗС країн наголошують, що далі працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами, щоб зупинити запуск «Північного потоку-2» та закликали Сполучені Штати Америки й Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія.

Читайте також: У Держдепі заперечують, що США закликали Україну утриматися від критики Nord Stream 2

Також Кулеба у Twitter повідомив, що відповідно до статті 274 Угоди про Асоціацію з ЄС Україна офіційно ініціює консультації з Єврокомісією і ФРН щодо «Північного потоку-2». МЗС вже надіслало відповідні ноти в Брюссель і Берлін.

Читайте також: Нуланд розкрила частину угоди між США й Німеччиною щодо Nord Stream 2

Як повідомляв Укрінформ, напередодні в американських ЗМІ з’явилася інформація про досягнення між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель угоди щодо Nord Stream 2, яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

© 2015-2021 Укрінформ.

Поділитися

Коментар