Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Уперше за 30 років незалежності Україна отримала стратегію зовнішньополітичної діяльності - Кулеба

Українська

Україна вперше з моменту здобуття незалежності отримала стратегію зовнішньополітичної діяльності, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Сьогодні відбулася історична подія - вперше за 30 років незалежності Україна отримала чітку, зрозумілу та змістовну стратегію зовнішньополітичної діяльності. Попередні 30 років зовнішня політика теж існувала, але через відсутність стратегічного, продуманого підходу ми мали стрибки з одного боку в інший і недостатню ефективність роботи на низці напрямів. Завдяки затвердженню цієї стратегії сьогодні ми зможемо ці проблеми усунути", - сказав Кулеба на брифінгу за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України в Краматорську в п'ятницю.

За словами міністра, в документі чітко визначено мету зовнішньої політики - утвердження України у світі як сильної та авторитетної європейської країни.

"Документ визначає шість пріоритетних напрямів зовнішньої політики. Перший - це забезпечення суверенітету й територіальної цілісності України... Другий пріоритет - це протидія агресивній політиці РФ. Третій - курс на членство в ЄС і НАТО. Четвертий - просування українського експорту та залучення інвестицій. П'ятий - захист прав та інтересів громадян України за кордоном. І шостий - це просування позитивного іміджу України у світі", - розповів він.

Глава українського зовнішньополітичного відомства уточнив, що стратегія містить 254 пункти, але її зміст можна систематизувати за трьома основними темами. "Перше: Україна - активний учасник міжнародної політики. Друге - Україна формує архітектуру безпеки для себе, регіону та світу. І третій. Україна - це країна нових економічних можливостей. Ці три принципи, три підходи будуть закладені в кожен крок, який ми здійснюватимемо на зовнішній арені", - наголосив Кулеба.

© 1992-2021, Інтерфакс-Україна.

Поділитися

Коментар