Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Потенційна військова операція РФ передбачатиме великий сегмент дій у Чорному морі - Кулеба

Українська

Потенційна військова операція РФ передбачатиме великий сегмент військових дій у Чорному морі, тому агресивна поведінка Росії – це проблема не лише України, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Згідно з інформацією, доступною нам, потенційна військова операція, здійснювана Росією, передбачатиме великий сегмент військових дій у Чорному морі. Тому Румунія та інші партнери з Чорного моря, на нашу думку, мають бути настільки ж занепокоєні планами Росії, як Україна, і настільки ж прихильними стримувати Росію, як ми віддані це робити", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу у понеділок.

Міністр зазначив, що агресивна поведінка Росії – це не лише проблема України.

"Це також велика проблема для наших найближчих сусідів та партнерів", - наголосив він.

Кулеба зазначив, що Росія використовує газ як зброю, щоб посилити енергетичну кризу в Європі, використовує мігрантів як зброю для ескалації напруженості на білоруському кордоні з Литвою та Польщею, посилює кібератаки та дезінформацію, намагається дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні.

"Усі ці елементи - частина зусиль Росії серйозно дестабілізувати регіональну безпеку. За найгіршого сценарію Росія може спробувати підірвати всю архітектуру безпеки, яка встановилася після холодної війни, в Європі та перекроїти кордони силою знову, як вона вже зробила у 2008 році в Грузії та у 2014 році, коли вона окупувала український Крим і розпочала війну у східному регіоні України, на Донбасі", - пояснив він.

Міністр вважає, що Росія діє у такий спосіб нині, оскільки бачить можливість діяти за цим планом.

"Наші ключові європейські союзники - Німеччина та Франція - зосереджені на своїх внутрішніх справах. У Німеччині нещодавно відбулися вибори, а у Франції вибори незабаром відбудуться. Російський геополітичний проект газопроводу "Північний потік 2" - на стадії сертифікації. Володимир Путін вважає, що Захід слабкий і нерішучий, особливо наразі, він може бути впевнений у тому, що це правильний момент, щоб змістити баланс сил у регіоні в особистих цілях. Я вважаю, ми маємо довести йому протилежне, і ми можемо зробити це. Головна мета нині – стримати Росію та демотивувати її від подальших агресивних дій", - заявив Кулеба.

За його словами, для досягнення цієї мети Україна запропонувала партнерам всеосяжний пакет зі стримування із трьох рівнів, що передбачає політичне стримування, економічне стримування та стримування з безпеки.

Кулеба зазначив, що Україна закликає партнерів "розпочати дискусію про конкретні економічні обмеження для Росії, які будуть негайно застосовані, щойно Москва вирішить розпочати нову військову наступальну операцію проти України", а також закликає партнерів "поглиблювати співпрацю з Україною в секторах безпеки та оборони".

"Чим сильнішою буде Україна, тим менш імовірно, що Росія ризикне ще однією широкомасштабною військовою атакою", - підсумував він.

© 1992-2021, Інтерфакс-Україна.

Поділитися

Коментар