Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Кулеба та міністри закордонних справ ОБСЄ обговорили збройну агресію РФ проти України

Українська

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав збройну агресію Росії проти України ключовою у переліку викликів загальноєвропейської безпеки у своєму виступі на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Стокгольмі.

"Дмитро Кулеба виступив на пленарному засіданні, виклавши міністрам держав-учасниць і партнерів ОБСЄ бачення України щодо ключових подій 2021 року на просторі Організації та їхнього впливу на загальноєвропейську безпеку. Глава української дипломатії наголосив, що провідне місце у переліку безпекових викликів і надалі продовжує займати збройна агресії Росії проти України, яка, серед іншого, є грубим порушенням принципів і зобов’язань, взятих РФ на себе в рамках Організації", - повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ в Україні.

Міністр привернув увагу держав-учасниць ОБСЄ до нарощування російських сил вздовж кордону з Україною, небезпеки нового російського вторгнення та закликав мобілізувати зусилля на підтримку України та втілення комплексного пакету стримування РФ від нової хвилі агресії проти нашої держави.

Особливу роль у зусиллях з врегулювання російсько-українського збройного конфлікту продовжує відігравати Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, яка фіксує незаконну військову активність РФ на тимчасово окупованих частинах Донбасу.

Україна внесла проект підсумкового рішення Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ щодо налагодження постійного моніторингу в прикордонних районах, який підтримали 36 держав-учасниць. При цьому цього року Рада міністрів проходить за фізичної присутності 57 делегацій держав-учасниць ОБСЄ.

Як повідомляється, Кулеба також взяв участь у паралельному заході щодо ситуації в Криму та майбутніх кроків у рамках "Кримської платформи" під назвою Crimea Platform: A Way Forward, до якого приєдналися представники експертної мережі "Кримської платформи".

Міністр також взяв участь в організованому Шведським головуванням в ОБСЄ у 2021 році спеціальному заході, присвяченому свободі пересування цивільного населення через лінію розмежування у Донецькій та Луганській областях України.

Зазначається, що міністр провів на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ п'ять окремих двосторонніх переговорів з головами дипломатії держав-учасниць ОБСЄ: державним секретарем США Ентоні Блінкеном, високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем, міністром закордонних справ Литви Габріелюсом Ландсбергісом, міністром закордонних справ Польщі Збігнєвом Рау, міністром закордонних справ Ісландії Тордіс Колбрун Рейкдал Гилфадоттір. Глави дипломатії України та Ісландії підписали угоду, яка дозволить розпочати регулярне пряме авіасполучення між двома країнами.

© 1992-2021, Інтерфакс-Україна

Поділитися

Коментар