Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Вітаємо зі святом!

Українська

           Українська асоціація зовнішньої політики щиро вітає колег з  професійним святом – Днем працівників дипломатичної служби, яке відзначається 22 грудня!

          Своїм корінням українська дипломатія сягає у глибину віків. Вона зберігає у своїй інституційній пам’яті «шлюбну дипломатію»  Київської Руси-України, яка домінувала у відносинах з європейськими монархіями. Активними були міжнародні зв’язки доби Богдана Хмельницького. Нещодавно ми відзначали 100 річчя сучасної української дипломатичної служби, яка народилася за часів УНР, і завжди згадуємо її першого очільника Олександра Шульгіна. Сьогодні виповнюється 30 років новітньої дипломатії незалежної України і її першого Міністра Анатолія Максимовича Зленка. Ми добре пам’ятаємо і  дипломатію «фантомної» держави - УРСР, якій за радянського тоталітарного режиму вдалося зберегти правосуб’єктність України як держави – фундатора Організації Об’єднаних Націй. Назавжди увійшло в історію України ім’я видатного дипломата - державника Геннадія Йосиповича Удовенка. Він став першим українцем, якого було обрано на найвищу світову дипломатичну посаду – президентом 52-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Українським  дипломатам завжди були притаманні високий професіоналізм, патріотизм, порядність, а багаторічний досвід, набутий за роки роботи в ООН, став міцним фундаментом, на якому постала дипломатична служба незалежної України.

       Сьогодні, у період серйозних випробувань, які стоять перед державою у зв’язку з російською агресією на Сході України, загрозою нової масштабної ескалації, тимчасовою окупацією Криму, пандемією коронавірусу українські дипломати мають бути на рівні вимог, які ставить перед дипломатичною службою українське суспільство, -  зробити вагомий внесок у консолідацію міжнародної підтримки для успішної боротьби з цими викликами.

Українська асоціація зовнішньої політики як громадська організація усвідомлює себе невід’ємною частиною української дипломатії. Заснована  досвідченими професіоналами, Асоціація сприяє реалізації зовнішньополітичних пріоритетів України, активно взаємодіє з громадянським суспільством, експертним середовищем, науковцями у сфері міжнародних відносин і зовнішньої політики держави.

        У день нашого професійного свята бажаємо дипломатичному корпусу України,  ветеранам дипломатичної служби, усім колегам міцного здоров’я, миру і процвітання, нових здобутків у справі, якій ми присвятили своє життя!

Поділитися

Коментар