Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Посольство відреагувало на вкидання про "український слід" подій у Казахстані

Українська

Між подіями у Казахстані і українською Революцією гідності не можна ставити знак рівності. Про це йдеться в інформаційному повідомленні посольства Республіки Казахстан в Україні від 10 січня, пише УНН.

"Очевидно, що Казахстан перейшов у нову реальність, яку ще доведеться усвідомити. Казахстан має намір слідувати заявленій ідеології "держави, що чує". Необхідно будувати більш чіткі механізми зворотного зв'язку влади з населенням, щоб подібні радикальні події більше не відбувалися. Ми знаємо, що існують різні порівняння подій у Казахстані і з українським Майданом, і з подіями у Білорусі. Але наше глибоке переконання, що з—поміж них не можна ставити знак рівності. Те, що сталося у Казахстані, має абсолютно іншу природу", — сказано в повідомленні посольства.

"Ми зараз відчуваємо, що в Україні нам співпереживають. На жаль, з'являються окремі інсинуації, націлені на те, щоб внести сумніви у наші довірчі відносини. Є вкидання про "український слід" подій у Казахстані. Але ми бачимо, що компетентні органи України на дані сигнали своєчасно реагують", — зазначили в посольстві.

Дипломати зазначили, що невдовзі буде проведено розслідування всього, що сталося. Уже порушено 125 кримінальних справ.

Також у посольстві висловили вдячність Уряду, МЗС України, Національній гвардії за організацію посиленої охорони дипустанови, і запевнили, що аналогічно в Казахстані забезпечується безпека та захист іноземних дипломатичних представництв.

Дипломати нагадали, що 9 січня були відновлені рейси за маршрутом Нур-Султан — Київ — Нур-Султан, і з Казахстану вже повернулося 33 українці, а також повідомили що з Києва було відправлено 91 громадянина Казахстану.

"Наразі опрацьовується питання повернення близько 116 українських громадян, які залишилися в Алмати. Посольство РК в Україні сприяє їхньому переправленню через Нур-Султан", — йдеться в повідомленні.

10 січня президент Казахстану оголосив Днем жалоби. Прапори держорганів та дипломатичних представництв приспущено. Це символізує скорботу за тими, хто загинув унаслідок заворушень.

"Ми бачимо, як в Україні йде хвиля співчуття та співпереживання казахстанському народу! Це ще раз доводить, наскільки ми близькі та споріднені. Казахська діаспора вже з вечора 9 січня прибуває до Посольства зі словами співчуття. Ми розраховуємо, що ми зможемо швидко подолати нинішню кризу та знову стати на шлях стабільності та процвітання. Упевнені, що для більшості казахстанців не був і не буде прийнятним шлях екстремізму. Просимо наших українських колег та партнерів підтримати нас у цей непростий для нашої держави момент", — ідеться в заяві.

10 січня Міністерство закордонних справ України чи не вперше оприлюднило заяву щодо розвитку ситуації в Республіці Казахстан. Дипломати зокрема взяли до уваги розгортання на території Казахстану іноземних військових сил з домінуванням російського контингенту.

У Казахстані мітинги за зниження цін на скраплений газ переросли у масові протести по всій країні. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв ухвалив відставку уряду. На всій території Казахстану було запроваджено режим надзвичайного стану. У багатьох містах була напружена обстановка. ОДКБ у відповідь на запит президента про допомогу направила до республіки "миротворчі сили", зокрема — з Росії.

© УНН

Поділитися

Коментар