Please note, this is an approximate translation provided by Google Translate

Війна РФ проти України почалася задовго до лютого 2022 року – Столтенберг

Англійська
Війна Росії проти України є наслідком тривалої тенденції у поведінці кремля, а сама російська агресія проти України розпочалася задовго до лютого 2022 року – з анексії Криму та вторгнення росії на Донбас у 2014 році.

Про це сьогодні у Мадриді під час другої, протягом дня, пресконференції заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«НАТО прагнуло кращих відносин з Росією упродовж десятиліть, ми позначили її як стратегічного партнера у попередній Стратегічній концепції. Росія відмовилася від цих спроб розбудувати більше довіри та партнерства, використала військову силу проти Грузії у 2008 році, анексувала Крим у 2014 році та використала сили на сході України, на Донбасі, також з 2014 року. Тож ця війна розпочалася не у лютому 2022 року. Війна проти України розпочалася у 2014 році. У лютому ми бачили ескалацію війни, яка продовжувалася вже тривалий час», - зауважив Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг: Ми сьогодні продемонстрували, що двері НАТО – відкриті

Він наголосив , що в цих умовах для союзників по Альянсу було неможливим продовжувати будь-яке партнерство з Росією. Відносини НАТО з Росією, за його словами, наразі знаходяться у найнижчій точці з часів «холодної війни».

«Без сумніву, відповідальність за це лежить на Росії. Ми, країни, що є близькими за переконаннями, включаючи союзників та партнерів, що брали участь у сьогоднішній зустрічі, не можемо бути наївними, коли йдеться про Росію. Президент Путін намагається встановити свого роду сфери інтересів та контролювати сусідні країни. Ми маємо підтримати партнерів, що знаходяться під атакою Росії, і водночас убезпечити від військових ризиків будь-які країни НАТО. Саме тому ми збільшили нашу військову присутність на сході Альянсу», - підкреслив Генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Столтенберг: Китай – не противник НАТО, але союзники мають «тримати очі відкритими»

Як вже повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбувається саміт НАТО. Глави держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій ситуації з безпеки, що склалася після неспровокованого вторгнення Росії в Україну.          

© 2015-2022 Укрінформ.

Поділитися

Коментар